Τα φωτιστικά σαλονιού είναι πάντα μια ιδιαίτερη προσθήκη στο χώρο σου και καθορίζουν το διακοσμητικό ύφος του σαλονιού σου. Πώς θα κάνεις την τέλεια επιλογή φωτιστικού σύμφωνα με τις ανάγκες φωτισμού που υπάρχουν στο σαλόνι σου, αλλά και σύμφωνα με το interior design που έχεις επιλέξει;

Όλο το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπία και το συνδυασμό των τριων ειδών φωτισμού για το σαλόνι. Τόνισε μικρές γωνιές, συνδύασε τον διάχυτο φωτισμό περιβάλλοντος με περιφερειακές πηγές φωτός και δώσε στο σαλόνι σου την αρχιτεκτονική φωτισμού, που θα το αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι, θα φτιάξεις μια υπέροχη ατμόσφαιρα ικανή να σου προσφέρει χαλάρωση, όρεξη για μελέτη και εορταστική διάθεση όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σου ιδέες σε φωτιστικά για το σαλόνι σου αλλά και τρόπους για να τα αξιοποιήσεις, ώστε να πάρεις μια γεύση σχετικά με τις επιλογές οικιακού φωτισμού και τις εφαρμογές που υπάρχουν.

Τι φωτιστικό να βάλω στο σαλόνι μου;

Φωτισμός μοντέρνου σαλονιού

Για να φωτίσεις ολοκληρωμένα ένα σαλόνι, χρειάζεσαι τριών ειδών φωτισμούς. Αυτοί είναι:

  • Φωτισμός εργασίας: Ήρεμος φωτισμός σε συγκεκριμένο σημείο που ευνοεί τη μελέτη, τη συγκέντρωση και την πνευματική εργασία.
  • Φωτισμός περιβάλλοντος: Διάχυτος φωτισμός σε όλο το δωμάτιο, προερχόμενος συνήθως από φωτιστικά οροφής.
  • Φωτισμός τονισμού: Κατευθύνεται σε συγκεκριμένα αντικείμενα όπως πίνακες, γλυπτά, βραβεία ή άλλα ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου.

Με ένα μόνο φωτιστικό είναι δύσκολο να πετύχεις και τα τρία είδη φωτισμού. Συνδυάζοντας τους τρεις αυτούς τύπους φωτισμού, μπορείς να δημιουργήσεις μια χαλαρωτική και άκρως ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο σαλόνι σου και να κάνεις κάποιες γωνιές του πιο ενδιαφέρουσες. Έτσι, όλοι θα ψάχνουν αφορμές να βρεθούν στο σαλόνι και να περάσουν χρόνο μαζί σε ένα υπέροχα φωτισμένο περιβάλλον.

Ας δούμε μερικές ιδέες για να πετύχεις τέλειο φωτισμό σαλονιού και ποια φωτιστικά ενδείκνυνται για κάθε εφαρμογή φωτισμού.

Φωτισμός σαλονιού - 5+1 ιδέες για να φωτίσεις όμορφα το σαλόνι σου

Φωτιστικά σαλονιού μοντέρνα - Φωτισμός σαλονιού με σποτ χωνευτά

Φωτισμός σαλονιού με χωνευτά σποτ

Τα χωνευτά σποτ είναι μια όμορφη και πολύ μοντέρνα ιδέα για φωτισμό περιβάλλοντος σε σαλόνια με ψευδοροφή. Δημιούργησε ένα παιχνίδι με το φως και τις γεωμετρίες του σαλονιού σου, αφήνοντας την πολυτέλεια να εισέλθει μέσω της αρχιτεκτονικής φωτισμού στην καθημερινότητά σου.

Ο φωτισμός με χωνευτά σποτ συνδυάζει την εργονομία και τη σύγχρονη αισθητική, αφού εξοικονομεί χώρο και παρέχει ομοιόμορφη κατανομή του φωτός στο σαλόνι. Ο φωτισμός με σποτάκια εστιάζει στο φως το ίδιο και όχι στο φωτιστικό. Άρα ταιριάζει σε χαμηλοτάβανα σαλόνια ή σαλόνια που χρειάζονται κάτι απλό και έξυπνο για να φωτιστούν. Το στυλ στα σποτ μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, αν θέλεις να τα αλλάξεις για παράδειγμα σε μια ανακαίνιση. Επίσης, η θερμοκρασία φωτισμού μπορεί να αλλάξει σε πιο θερμό ή πιο ψυχρό, για διαφορετικό αποτέλεσμα φωτισμού στο σαλόνι σου.

Νεοκλασικά φωτιστικά σαλονιού - Φωτιστικά σαλονιού vintage

Χρησιμοποίησε το φως για να εκφράσεις πλήρως τις δημιουργικές σου δυνατότητες στη διακόσμηση του σαλονιού σου. Τα vintage φωτιστικά φέρνουν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο σαλόνι σου. Ειδικά αν έχεις μια διακόσμηση πιο ρετρό με αντίκες ή συλλογές αντικειμένων που ανήκουν σε μια άλλη δεκαετία, τα vintage φωτιστικά σαλονιού θα συμπληρώσουν πολύ όμορφα τη διακοσμητική τάση που έχεις επιλέξει. Χρησιμοποιούνται τόσο για φωτισμό περιβάλλοντος όσο και για φωτισμό τονισμού.

Οι πολυέλαιοι ανήκουν σίγουρα στην κατηγορία ρετρό φωτισμού, ο οποίος αναδεικνύει την πολυτέλεια και την απαράμιλλη αισθητική στη διακόσμηση σαλονιού. Ένας πολυέλαιος στο σαλόνι σου δείχνει κομψότητα και ευημερία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για κάθε σου επισκέπτη και φιλοξενούμενο.

Σου προτείνουμε

Επιτραπέζια φωτιστικά σαλονιού κλασικά

Τα επιτραπέζια φωτιστικά είναι μια πολύ βολική λύση, αν στο σαλόνι σου έχεις γωνιές διαβάσματος ή μελέτης. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ για να διαλέξεις, αλλά οι κλασικές επιλογές επιτραπέζιων φωτιστικών σε γήινα χρώματα συμπληρώνουν όμορφα το χώρο και ενισχύουν το φωτισμό εργασίας στο σαλόνι σου, χωρίς να διαταράσσουν τη χρωματική ισορροπία του.

 Επιδαπέδια φωτιστικά & φωτιστικά τοίχου σαλονιού

Ένας συνδυασμός από φωτιστικά δαπέδου και φωτιστικά τοίχου θα πλαισιώσουν υπέροχα το σαλόνι σου. Επίλεξε αυτό το είδος φωτιστικών για να κάνεις φωτισμό τονισμού στα σημεία που έχεις επιλέξει. Ανάδειξε ένα όμορφο κάδρο, ένα αγαλματίδιο που σου αρέσει πολύ, ακόμη και ένα φυτό!

Χρησιμοποίησε στα φωτιστικά σαλονιού σου λάμπες LED για μέγιστη οικονομία στην ενέργεια.

Φωτιστικά οροφής για σαλόνι

Chick γωνιά με έπιπλα και φωτιστικά οροφής

Για το φωτισμό περιβάλλοντος τα κρεμαστά φωτιστικά σαλονιού και οι πλαφονιέρες είναι η πιο συχνή επιλογή σε οικίες. Επίλεξε το φωτιστικό εκείνο που συμπληρώνει καλύτερα το χώρο σου. Για παράδειγμα, τα κρεμαστά φωτιστικά θα σταθούν καλύτερα σε έναν ψηλοτάβανο μίνιμαλ χώρο, ενώ μια πλαφονιέρα είναι πιο διακριτική και ταιριάζει σε σαλόνια που έχουν ήδη μια έντονα μαξιμαλιστική διάθεση.

Πέρα από τα φωτιστικά, σκέφτεσαι μια αλλαγή και στους διακόπτες; Διάβασε τον Οδηγό για διακόπτες φωτισμού.

Bonus: Κρυφός φωτισμός για σαλόνι με ταινίες LED

Κρυφός φωτισμός σαλονιού με ταινίες LED

Πέρα από τις συμβατικές επιλογές φωτισμού που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν και οι ταινίες LED για ατμοσφαιρικό φωτισμό στο σαλόνι σου. Είναι μια άκρως οικονομική λύση που κάνει το σαλόνι πιο μοντέρνο, δίνοντάς του μια φουτουριστική αίσθηση πολυτέλειας.

Κρυφός φωτισμός στο σαλόνι με ταινίες LED:

  • Πίσω από πίνακες ή κάδρα
  • Κάτω από τα έπιπλα (καναπέδες ή πολυθρόνες)
  • Πίσω από γυψοσανίδα (π.χ. σε μια ψευδοροφή)
  • Πίσω από την τηλεόραση

Οι ταινίες LED μπορούν να διαμορφωθούν και να τοποθετηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Εκτός από την ίδια την ταινία θα χρειαστείς ένα τροφοδοτικό και κάποια παρελκόμενα εγκατάστασης (π.χ. προφίλ αλουμινίου στήριξης), για να είναι προστατευμένες οι λεντοταινίες στη θέση που τις έχεις εγκαταστήσει.


Ο Μεϊδάνης προσφέρει λύσεις φωτισμού εδώ και 40 χρόνια. Βρες τον εαυτό σου μπροστά από τις εξελίξεις στον τομέα του φωτισμού και της εξοικονόμησης ενέργειας με λύσεις για Smart φωτισμό και λύσεις ηλεκτροκίνησης.

Ακολούθησε τον Μεϊδάνη σε Facebook, Instagram, Pinterest και LinkedIn για περισσότερες ηλεκτρονικές λύσεις για οικίες και επαγγελματικούς χώρους. Επικοινώνησε μαζί μας και βρες αυτό που χρειάζεσαι online ή σε ένα από τα 30 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.


Διάβασε ακόμα: Smart home οδηγός: Άνετη ζωή σε ένα έξυπνο σπίτι

Σου προτείνουμε