Η χώρα μας δέχεται ετησίως 336 μέρες ηλιοφάνειας κατά μέσο όρο. Αυτό και μόνο δείχνει την τεράστια ευκαιρία αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας με φωτοβολταϊκά στέγης.

Από τον Αύγουστο του 2021 έχει ήδη προγραμματιστεί στην Ευρώπη ένα project άνω των 130 γιγαβάτ για δυνατότητα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Η Ισπανία βρέθηκε πρώτη στις εκτιμήσεις με δυνατότητα αξιοποίησης πάνω από 51,4 γιγαβάτ ενώ η Ελλάδα ακολούθησε με 23,5 γιγαβάτ.

Στο άρθρο αυτό θα εξηγήσουμε τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών και θα σου δώσουμε συμβουλές για το πώς να επενδύσεις σε αυτά και πώς μπορείς να δεις πόση ενέργεια θα εξοικονομείς καθώς τα χρησιμοποιείς.

Από τι αποτελούνται τα φωτοβολταϊκά στέγης;

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης αποτελούνται από:

  • Τα φωτοβολταϊκά πάνελ
  • Ένα inverter
  • Έναν μετρητή ενέργειας
  • Πίνακες AC/DC
  • Βάσεις στήριξης
  • Εξαρτήματα σύνδεσης
  • Καλώδια
  • Ρυθμιστές φόρτισης (αφορά μόνο αυτόνομο σύστημα)
  • Τις μπαταρίες φωτοβολταϊκών (αφορά μόνο αυτόνομο ή hybrid σύστημα)

Φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης & πώς λειτουργούν

  1. Η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει πάνω στο ηλιακό πάνελ και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.
  2. Το ρεύμα μετατρέπεται από συνεχές (DC) σε εναλλασσόμενο (AC) με τη χρήση ενός inverter (αντιστροφέα).
  3. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από τις συσκευές.
  4. Στην περίπτωση που θα επιλέξεις ενεργειακό συμψηφισμό (net metering σύστημα) της παραγόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας, ο αμφίδρομος μετρητής παρέχει ενδείξεις για τη χρήση ενέργειας.
  5. Τέλος, η παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορεί να διοχετευτεί στο ηλεκτρικό δίκτυο διανομής, είτε να αποθηκευτεί σε μπαταρίες.

Τι φωτοβολταϊκά πάνελ να βάλω; Net metering, hybrid και αυτόνομο σύστημα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι τριών ειδών: net-metering, αυτόνομα ή hybrid. Ας εξηγήσουμε τι δυνατότητες έχει το καθένα, για να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις ποιο από τα τρία είναι το καλύτερο για τις δικές σου ανάγκες.

Λειτουργία συστήματος φωτοβολταϊκών σε σπίτι
Net metering & Hybrid συστήματα

Net metering

Το Net metering σύστημα σου δίνει τη δυνατότητα να παράγεις τη δική σου ενέργεια , ώστε να καλύψεις τις ανάγκες της οικίας ή της επιχείρησής σου. Ένα μέρος της παραγόμενης ενέργειας μπορεί να καταναλωθεί απευθείας για τις άμεσες καταναλώσεις του κτιρίου,  ενώ η πλεονάζουσα ενέργεια διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο διανομής για μελλοντική χρήση (π.χ. χρήση κατα την διάρκεια της νύχτας).

Δηλαδή το σύστημα αυτό λειτουργεί με ενεργειακό συμψηφισμό, αφαιρώντας την ενέργεια που καταναλώνεται από την ενέργεια που παράγεται από τα πάνελ. Η ενδεχόμενη ημερήσια πλεονάζουσα παραγόμενη ενέργεια δεν χάνεται, αλλά συμψηφίζεται για περίοδο 1 έτους. Μετά το πέρας των 3 ετών γίνεται η τελική εκκαθάριση. Εφόσον η συνολική παραγόμενη ενέργεια της τελευταίας τριετίας είναι μεγαλύτερη από την καταναλισκόμενη, τότε αυτή χάνεται και ο ενεργειακός συμψηφισμός ξεκινά από την αρχή.

Το σύστημα αυτό δεν απαιτεί χρήση μπαταρίας.

Πλεονεκτήματα από τη χρήση net-metering (ενεργειακός συμψηφισμός)

  • Μείωση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ή ακόμη και μηδενισμός τους
  • Απαλλαγή από ανεξέλεγκτες αυξήσεις ρεύματος (π.χ. ρήτρα αναπροσαρμογής)
  • Συμψηφισμός παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας με εκκαθάριση κάθε 3 χρόνια
  • Εγγυημένο συμβόλαιο πώλησης ενέργειας για 25 χρόνια
  • Απόσβεση επένδυσης σε 3-8 χρόνια με κρατική επιδότηση ή χωρίς.

Hybrid συστήματα

Τα hybrid συστήματα συνδυάζουν την τεχνολογία net-metering με τη δυνατότητα αποθήκευσης πλεονάζουσας ενέργειας για αυτοκατανάλωση σε μπαταρίες και έγχυση (αποθήκευση) της περίσσειας ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο διανομής για μελλοντική χρήση. Επίσης το hybrid σύστημα λειτουργεί και ως back-up σύστημα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος για τα βασικά φορτία (συσκευές) ενός κτιρίου

Και στα δύο παραπάνω συστήματα μπορείς να μειώσεις ή ακόμη και να μηδενίσεις τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτόνομο σύστημα

Λειτουργία αυτόνομου συστήματος με φωτοβολταϊκά στέγης
Λειτουργία αυτόνομου συστήματος

Σε αντίθεση με τα παραπάνω συστήματα η παραγόμενη ενέργεια σε ένα αυτόνομο σύστημα αποθηκεύεται εξ' ολοκλήρου σε ειδικές μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης, καλύπτοντας έτσι ανάγκες ενέργειας ακόμη και σε μέρες δίχως ηλιοφάνεια. Τέλος, το αυτόνομο σύστημα προτείνεται όταν δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο διανομής.

Ποια φωτοβολταϊκά στέγης είναι καλύτερα;

Υπάρχουν δύο είδη φωτοβολταϊκών: τα πολυκρυσταλλικά και τα μονοκρυσταλλικά. Τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογία φωτοβολταϊκών κυψελών έχει εξελιχθεί δίνοντας έμφαση στην βελτίωση της απόδοσης των μονοκρυσταλλικών φωτοβολταϊκών με αποτέλεσμα τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης τους.

Συγκεντρωτικά ο βαθμός απόδοσης ενός μονοκρυσταλλικού πάνελ κυμαίνεται μεταξύ 15%-22%, ενώ ενός πολυκρυσταλλικού πάνελ κυμαίνεται μεταξύ 13%-16%.

Ένα σύστημα από μονοκρυσταλλικά πάνελ παράγει ετησίως έως και 10% περισσότερη ενέργεια από ένα αντίστοιχο σύστημα πολυκρυσταλλικών πάνελ ίδιων διαστάσεων.

Παρόλα αυτά τα πολυκρυσταλλικά πάνελ ενδείκνυνται για μικρά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα σε σκάφη, εξοχικές κατοικίες κ.ά., επειδή είναι μικρότερες οι ενεργειακές ανάγκες και η αγορά τους είναι πιο οικονομική σε σχέση με τα μονοκρυσταλλικά.

Μονοκρυσταλλικά vs πολυκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ

Τα μονοκρυσταλλικα ηλιακά πάνελ αποτελούνται από λεπτά τμήματα ενός μόνο κρυστάλλου πυριτίου, ο οποίος έχει παραχθεί ακριβώς με σκοπό τη δημιουργία ηλιακών συλλεκτών. Τα τμήματα κρυστάλλου έχουν οκταγωνικό σχήμα, ώστε να καλύπτουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την επιφάνεια του συλλέκτη. Οι ιδιότητες του μονοκρυσταλλικού υλικού παρουσιάζουν ομοιογένεια και επιτρέπουν μεγαλύτερη απόδοση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την άλλη, τα πολυκρυσταλλικά πάνελ όπως φανερώνει το όνομά τους, αποτελούνται από ένα μείγμα διαφορετικών κρυστάλλων, οι οποίοι θερμαίνονται σε ειδικό φούρνο. Το άμορφο υλικό που προκύπτει, όπως είναι αναμενόμενο, δεν έχει ομοιογένεια. Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο ακριβής, αλλά επιτρέπει τη γρήγορη και οικονομική παραγωγή ηλιακών συλλεκτών.

 Πλεονεκτήματα μονοκρυσταλλικών ηλιακών πάνελ

  • Εξαιρετική απόδοση στην παραγωγή ενέργειας
  • Τα πάνελ απαιτούν μικρότερη επιφάνεια κάλυψης λόγω υψηλότερης απόδοσης
  • Καλύτερη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες

Πλεονεκτήματα πολυκρυσταλλικών ηλιακών πάνελ

  • Πιο οικονομικά από τα μονοκρυσταλλικά πάνελ
  • Διάρκεια ζωής συγκρίσιμη με αυτή των μονοκρυσταλλικών πάνελ

Σου προτείνουμε

Πόσα φωτοβολταϊκά στέγης χρειάζομαι για τις ανάγκες μου;

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ, για να υπολογίσεις πόσα ηλιακά πάνελ χρειάζεσαι για να καλύπτονται οι ανάγκες του νοικοκυριού σου, θα πρέπει να γνωρίζεις τρία βασικά μεγέθη:

  1. Την ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε kWh
  2. Την ισχύ του κάθε ηλιακού πάνελ που θέλεις να εγκαταστήσεις σε Watts
  3. Την αναλογία παραγωγής ενέργειας στη γεωγραφική σου περιοχή (στην Ελλάδα το εύρος είναι 1,3 - 1,7)

Συγκεκριμένα στη βόρεια Ελλάδα ο δείκτης είναι ~1.3, ενώ στην νότια Ελλάδα (Κρήτη) είναι ~1.7.

Ο αριθμός των πάνελ που θα χρειαστείς προκύπτει ως εξής:

Αριθμός πάνελ= Ετήσια κατανάλωση / αναλογία παραγωγής / ισχύς ηλιακού πάνελ

Για ένα νοικοκυριό με ετήσιες ανάγκες 14,000 kWh, αναλογία παραγωγής 1.5 (ΜΟ τιμής στην Ελλάδα) και πάνελ που αποδίδουν 550W το καθένα, θα χρειαστείς 17-18 πάνελ για να καλύψεις τις ανάγκες του σπιτιού σε ενέργεια.

Online υπολογισμός αριθμού σε φωτοβολταϊκά στέγης

Ένας ακόμη τρόπος υπολογισμού του αριθμού των πάνελ, αν έχεις περισσότερες τεχνικές γνώσεις για τα φωτοβολταϊκά, μπορεί να γίνει μέσα από το επίσημο πληροφοριακό σύστημα της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. Τα βήματα που ακολουθείς είναι τα εξής:

  1. Εντοπίζεις στον χάρτη την τοποθεσία εγκατάστασης του συστήματος.
  2. Εισάγεις στο πεδίο “Installed peak PV power [kWp]*” την ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος.
  3. Στο πεδίο “Mounting position” επιλέγεις τη θέση τοποθέτησης, π.χ. ταράτσα ή στέγη.
  4. Επιλέγεις “Visualize results”.
  5. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας σε kWh εμφανίζεται ως “Yearly PV energy production [kWh]”.
  6. Προσθέτεις τρεις εκαθαριστικους λογαριασμούς που αφορούν ετήσια κατανάλωση οικίας ή επιχείρησης.
  7. Συγκρίνεις με την ετήσια κατανάλωση απο τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς με την ετήσια κατανάλωση που υπολογίστηκε από το εργαλείο.
  8. Κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στο πεδίο "Installed peak PV power [kWp]*", για να υπολογίσεις την ακριβή ποσότητα ισχύος σε πάνελ που χρειάζεσαι.

Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια σχετικά με τους υπολογισμούς σου, η ομάδα του Μεϊδάνη είναι εδώ για σένα!

Inverter, μετρητές ενέργειας, λοιπά υλικά σύνδεσης φωτοβολταϊκού συστήματος και συμβατότητα

 Inverter

Ο inverter (μετατροπέας) είναι μια συσκευή, η οποία μετατρέπει το παραγόμενο από τη φωτοβολταϊκή γεννήτρια συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, συμβατό με το δίκτυο του ηλεκτρισμού. Πρακτικά, ο μετατροπέας του κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος, είναι ο «εγκέφαλος» της εγκατάστασης, αφού μπορεί να αξιοποιεί το ρεύμα που παράγεται από τα panels, είτε πρόκειται για αυτόνομο είτε για διασυνδεδεμένο σύστημα.

Επιπρόσθετα, ο inverter είναι «υπεύθυνος» για την επιτήρηση όλου του συστήματος. Αν για παράδειγμα εντοπιστεί κάποια βλάβη στο δημόσιο δίκτυο, στη φωτοβολταϊκή γεννήτρια ή στην καλωδίωση, θα διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την προστασία του συστήματος, αλλά και του ηλεκτρικού δικτύου.

Μετρητές ενέργειας

Οι μετρητές ενέργειας είναι πιστοποιημένοι για net metering (ενεργειακό συμψηφισμό) και επιτρέπουν τη μέτρηση ενέργειας που παράγεται από το εκάστοτε φωτοβολταϊκό σύστημα. Υπάρχουν δύο είδη μετρητών ενέργειας και διακρίνονται σε μονοφασικούς και τριφασικούς, οι οποίοι διαθέτουν μόντεμ τηλεμετρίας για την απομακρυσμένη παρακολούθηση της παραγωγής ενέργειας στο σύστημα.

Είναι συμβατοί με εγκαταστάσεις σε:

  • Σπίτια
  • Ξενοδοχεία
  • Επιχειρήσεις
  • Βιομηχανικούς χώρους

αλλά και με όλα τα είδη inverter φωτοβολταϊκών.

Πίνακες

Οι πίνακες διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε AC και DC και είναι απαραίτητοι για την προστασία της εγκατάστασης. Οι πίνακες παραδίδονται προκαλωδιωμένοι και είναι κατάλληλοι για εγκαταστάσεις σε σπίτια, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, κλπ.Υποστηρίζουν συστήματα από 1kW έως και 100+ kW.

Βάσεις

Η στήριξη των φωτοβολταϊκών πάνελ γίνεται σε πιστοποιημένες βάσεις αλουμινίου, ειδικά μελετημένες για κάθε τύπο στήριξης (κεραμοσκεπή, ταράτσα, δώμα, βιομηχανικό πάνελ, έδαφος).

Οι βάσεις κατασκευάζονται από ειδικό κράμα αλουμινίου για μέγιστη αντοχή στο χρόνο. Σε περίπτωση που η απόσταση του συστήματος από τη θάλασσα είναι κάτω από 300m χρησιμοποιείται ειδικά επεξεργασμένο αλουμίνιο (ανοδιωμένο).

Ρυθμιστής φόρτισης

Ρυθμιστής φόρτισης λέγεται η συσκευή που φροντίζει για τη σωστή φόρτιση και προστασία των μπαταριών ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, ελέγχει τη διαδικασία φόρτισης και τη σταματάει όταν έχει φορτίσει εντελώς. Επειδή οι μπαταρίες πολλές φορές αποφορτίζονται ακόμα κι αν δεν τις χρησιμοποιούμε, ο ρυθμιστής φόρτισης δίνει εντολή να αρχίσει η διαδικασία φόρτισης από την αρχή, όταν η τάση της πέσει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης

Για την αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούνται ειδικοί τύπου μπαταριών (βαθιάς εκφόρτισης). Η σωστή επιλογή μπαταριών γίνεται με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του inverter και τις απαιτήσεις του συστήματος. Οι μπαταρίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόνομα ή υβριδικά συστήματα.

Οι μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης διαφοροποιούνται σύμφωνα με:

  • Την αποθηκευτική τους ικανότητα (Ah)
  • Την τεχνολογία κατασκευής (AGM, GEL, OPzV, OPzS, SOPzV, SOPzS, ανοιχτού ή κλειστού τύπου κ.α.)
  • Την τάση λειτουργίας τους (2V, 6V, 12V, 24V, 48V)

Extra tip: Στον Μεϊδάνη προτείνουμε ειδικά καλώδια για την σύνδεση των ηλιακών πάνελ, τα οποία είναι ανθεκτικά στην ηλιακή ακτινοβολία (UV) και γενικά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Προτάσεις τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στέγης

Φωτοβολταϊκά πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν σε εξοχικά σπίτια, μόνιμες κατοικίες, τροχόσπιτα, τροχοβίλες, μικρές επιχειρήσεις, βιομηχανίες και ξενοδοχεία. Σε κάθε περίπτωση τα φωτοβολταϊκά θα σου δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία και μικρότερη ή μηδενική  εξάρτηση από το  ηλεκτρικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να μειώσεις ή να μηδενίσεις το κόστος ενέργειας, καθώς και τις εκπομπές CO2

Αρκετοί ιδιοκτήτες σκαφών τοποθετούν φωτοβολταϊκά πάνελ στο σκάφος. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να έχουν περισσότερη αυτονομία στη θάλασσα, χωρίς να ξοδεύουν καύσιμο για την κάλυψη βασικών αναγκών εν πλω.

Φωτοβολταϊκά στέγης - πλεονεκτήματα

  • Τα φωτοβολταϊκά περέχουν ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή και συμβάλλουν έτσι στην διατήρηση της ισορροπίας στο περιβάλλον.
  • Είναι μια επένδυση με μεγάλη διάρκεια ζωής.
  • Προσφέρουν σημαντική μείωση ή και μηδενισμό του κόστους ενέργειας στο νοικοκυριό ή την επιχείρηση.
  • Σου δίνουν ενεργειακή αυτονομία.

Φωτοβολταϊκά για σπίτι - τιμές

Ένα πλήρες σύστημα φωτοβολταϊκών σε σπίτι αναλόγως με την απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται ως εξής (τιμές πλήρους συστήματος με panel, inverter, βάσεις, πίνακες AC/DC, μετρητή ΔΕΔΔΗΕ):

  • 5 kW ≈ 5.000€ - 6.000€
  • 6 kW ≈ 6.000€ - 7.000€
  • 10 kW ≈ 9.000€ - 10.000€
  • 15 kW ≈ 12.000€ - 14.000€
  • 20 kW ≈ 16.000€ - 17.500€

*Οι τιμές είναι ενδεικτικές και αφορούν τον Νοέμβριο του 2022 (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις ισχύουσες τιμές αυτό το διάστημα, επικοινωνήστε με το εμπορικό μας τμήμα.

Φωτοβολταϊκά επιδότηση 2022

Συζητήσεις έχουν ξεκινήσει σχετικά με την επιδότηση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σπίτια και επιχειρήσεις, με ειδική μνεία σε ευάλωτα νοικοκυριά. Η ενίσχυση θα αφορά συστήματα με ή χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ. Η επιδότηση, αναλόγως με το είδος του συστήματος, θα κυμανθεί από 30% έως 60%.

Μείνετε συντονισμένοι στο blog μας για νέες εξελίξεις


Στον Μεϊδάνη βρίσκεις όλες τις κορυφαίες τεχνολογίες για αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και φωτισμό. Αναζήτησέ μας σε Facebook, Instagram, Pinterest και LinkedIn και ανακάλυψε λύσεις, προϊόντα και έξυπνα tips για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και το γραφείο. Βρες αυτό που χρειάζεσαι σε ένα από τα 30 καταστήματά μας σε όλη την Ελλάδα.

Σου προτείνουμε