Οι έξυπνες τεχνολογίες μπήκαν εδώ και μερικά χρόνια στις ζωές μας, φέρνοντας την άνεση και τον αυτοματισμό σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Δε θα μπορούσαν, λοιπόν, να λείπουν πια και από το σπίτι μας, τον κατ’ εξοχήν χώρο μας για χαλάρωση, δημιουργικότητα, σημαντικές στιγμές και ξεκούραση.

Το έξυπνο σπίτι είναι σίγουρα το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της σύγχρονης ζωής, αφού υπάρχουν ήδη 260 εκατομμύρια έξυπνα σπίτια παγκοσμίως.

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι τα έξυπνα σπίτια στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια το 2024, ένα νούμερο το οποίο περιλαμβάνει περισσότερο από το 20% όλων των σπιτιών.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το έξυπνο σπίτι (smart home), κάνοντας αναφορές στη λειτουργία, το κόστος των επιμέρους έξυπνων συσκευών και συστημάτων, στην εγκατάσταση, καθώς και σε όλους τους τρόπους με τους οποίος μπορεί ένα smart home να βελτιώσει τη δική σου ζωή.

Τι είναι το έξυπνο σπίτι;

Το έξυπνο σπίτι είναι μια κατοικία που χρησιμοποιεί έξυπνα συστήματα και έξυπνες συσκευές για το σπίτι, που βοηθούν τους ενοίκους της να ζουν πιο άνετα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα. Πολλά από αυτά τα συστήματα είναι ενσωματωμένα στην κατοικία, ενώ άλλα αποτελούν έξυπνες προσθήκες, που σταδιακά καθιστούν το σπίτι πιο “smart” (πχ έξυπνοι διακόπτες, έξυπνες λάμπες, έξυπνες πρίζες και άλλες smart συσκευές).

Έτσι, μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ένα ολοκληρωτικά έξυπνο σπίτι, ή ένα σπίτι που χρησιμοποιεί κάποιες έξυπνες λύσεις και αυτοματισμούς. Όσες περισσότερες smart λύσεις ενσωματώνει κανείς σε έναν χώρο, τόσες περισσότερες συσκευές μπορούν να συνδέονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους, διαμορφώνοντας ιδανικές συνθήκες ζωής στο σπίτι.

Τι σου προσφέρει ένα έξυπνο σπίτι

Έξυπνο σπίτι & οφέλη

Οι ρυθμοί της καθημερινής μας ζωής είναι γρήγοροι και έντονοι. Ένα έξυπνο σπίτι που χρησιμοποιεί smart home security, σου προσφέρει καταρχάς προστασία και άνεση, εξασφαλίζοντας ότι η κατοικία σου είναι πάντα ασφαλής. Ακόμη, χρησιμοποιεί μόνο όση ενέργεια χρειάζεσαι πραγματικά, για να καλυφθούν οι καθημερινές σου ανάγκες.

Με ένα έξυπνο σπίτι προστατεύεις τους ανθρώπους σου και το περιβάλλον, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και χρήματα κάθε μέρα!

Επίσης, μια βασική δυνατότητα που σου δίνει το έξυπνο σπίτι, είναι η εξ’ αποστάσεως διαχείριση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ενεργοποίηση αυτοματισμών, τον φωτισμό κλπ, χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή στη συσκευή του κινητού σου.

Ας δούμε αναλυτικά πώς το smart home αλλάζει τη ζωή σου σχετικά με την ασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την άνεση και την ψυχαγωγία στο σπίτι.

Ασφάλεια

Όταν αναφερόμαστε στην έξυπνη ασφάλεια και την προστασία του σπιτιού, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε smart κάμερες εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, σε έξυπνους συναγερμούς, στην έξυπνη θυροτηλεόραση και την ανίχνευση καπνού και κίνησης.

Αυτές οι προσθήκες στο σπίτι, σου δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχεις το χώρο και τους επισκέπτες που φτάνουν στην πόρτα σου. Ειδικά όταν τα παιδιά είναι μόνα στο σπίτι, μπορείς να αισθάνεσαι ότι είναι πλήρως ασφαλή, αφού το έξυπνο σπίτι φροντίζει να βλέπεις τι συμβαίνει, ακόμη κι αν δεν είσαι εκεί!

Επίσης, είσαι σε θέση να ξέρεις ότι το σπίτι έχει κλειδώσει και ο συναγερμός έχει ενεργοποιηθεί αυτόματα, με το που έκλεισες την πόρτα πίσω σου, χωρίς να κάνεις τίποτα περισσότερο.

Μια ακόμα λύση ασφάλειας είναι οι αυτοματισμοί στα ρολά, που μπορούν να τοποθετηθούν σε γκαράζ ή άλλους ισόγειους βοηθητικούς χώρους για μέγιστη προστασία.

Θυροτηλεόραση μέσω WiFi - Έλεγχος και απάντηση κλήσεων θύρας από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η μετατροπή ενός σπιτιού σε smart home σου προσφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος, ενώ παράλληλα φροντίζεις το περιβάλλον, αφού χρειάζεσαι λιγότερη ενέργεια για τις ίδιες καθημερινές σου συνήθειες.

Η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται όταν χρησιμοποιείς smart συστήματα, αφού οι έξυπνες συσκευές για το σπίτι ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται αυτόματα, σύμφωνα πάντα με τη δική σου καθημερινότητα. Έτσι, ξέρεις ότι το σπίτι σου δεν χρησιμοποιεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, απ’ όση πραγματικά χρειάζεσαι εσύ και η οικογένειά σου.

Άνεση

Οι αυτοματισμοί ενός έξυπνου σπιτιού σου προσφέρουν απόλυτη άνεση. Μέσα σε μία πολυάσχολη καθημερινότητα, μπορείς να προγραμματίζεις ταυτόχρονες εργασίες και να εξοικονομείς προσωπικό χρόνο.

Με τις λειτουργίες ενός smart home, μπορείς να ορίζεις την ψύξη ή τη θέρμανση πριν ακόμη φτάσεις στο σπίτι. Μπορείς να ανάψεις τον θερμοσίφωνα, ώστε να έχεις ήδη ζεστό νερό γυρνώντας από την προπόνηση ή τη δουλειά. Ακόμα μπορείς να ενεργοποιείς τις έξυπνες λάμπες σου, φτιάχνοντας τέλεια ατμόσφαιρα λίγο πριν μπεις με την παρέα σου στο σπίτι.
Με έξυπνες οικιακές συσκευές μπορείς να έχεις έτοιμο ζεστό καφέ πριν σηκωθείς από το κρεβάτι σου το πρωί. Ακόμη, η έξυπνη ενδοεπικοινωνία (video intercom) απλοποιεί πολύ την επικοινωνία των μελών της οικογένειας, ειδικά σε σπίτια με δύο ή περισσότερα επίπεδα.

Ψυχαγωγία

Πέρα, όμως, από την άνεση και την εξοικονόμηση, υπάρχει και η έξυπνη ψυχαγωγία. Με λύσεις έξυπνου φωτισμού, μπορείς να δημιουργείς τέλεια ατμόσφαιρα στον χώρο είτε η διάθεσή σας είναι για party ή home cinema, είτε απλά έχετε όρεξη για χαλάρωση.

Μπορείς να αλλάξεις εύκολα την ένταση και το χρώμα στον φωτισμό, ανάλογα με τη διάθεση. Το σπίτι σου μεταμορφώνεται κάθε φορά σε έναν νέο χώρο, που χαρίζει διαφορετικές εμπειρίες σε όλους τους καλεσμένους σου.

Σου προτείνουμε

Πώς γίνεται μια smart home εγκατάσταση

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του έξυπνου σπιτιού, είναι η ευκολία με την οποία αυτό εγκαθίσταται σε μία ήδη υπάρχουσα ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Η μετατροπή ενός σπιτιού σε smart home μπορεί να γίνει από εξειδικευμένους τεχνικούς, αν πρόκειται για εγκατάσταση ενσωματωμένων συστημάτων, και αφορά τον ηλεκτρολογικό πίνακα.

Διαφορετικά, αν μιλάμε για αντικατάσταση συσκευών ή απλές προσθήκες plug & play λύσεων, όπως λάμπες, κάμερες, ανιχνευτές κ.α., μπορείς κι εσύ ο ίδιος ή η ίδια να τοποθετήσεις τις λύσεις αυτές στο σπίτι σου και να ξεκινήσεις να απολαμβάνεις τα οφέλη της έξυπνης τεχνολογίας.

Λειτουργίες & διαχείριση ενός έξυπνου σπιτιού

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να διαχειρίζεσαι το έξυπνο σπίτι σου. Η βασική φιλοσοφία των smart λύσεων είναι να γίνουν όλες, ή έστω οι περισσότερες συσκευές του σπιτιού, έξυπνες. Έτσι, θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μίας εφαρμογής στο smartphone σου και με τη βοήθεια μιας κεντρικής μονάδας ελέγχου (HUB).

Αν επιλέξεις τη διαχείριση μέσω app του κατασκευαστή, χρειάζεσαι μόνο μία WiFi σύνδεση είτε και την κεντρική μονάδα ελέγχου για τη σύνδεση πολλαπλών συσκευών, η οποία συνδέεται με το router σου, καλωδιακά ή ασύρματα.

Τέτοιες μονάδες ελέγχου είναι για παράδειγμα οι:

Η διαχείριση μπορεί να γίνει και μέσω widget στην αρχική οθόνη του κινητού σου, για περισσότερη αμεσότητα.

Έξυπνος θερμοστάτης: Ρύθμιση θερμοκρασίας σπιτιού απομακρυσμένα ή από κοντά

Μερικοί ακόμα τρόποι ελέγχου των smart συσκευών σου είναι: 

  • Με φωνητικές εντολές (Apple HomeKit, Amazon Alexa ή Google Assistant)
  • Μέσω bluetooth
  • Μέσω του Google Home app

Στο Google Home app (Android, iOS) μπορείς να δημιουργήσεις αυτοματοποιημένες ρουτίνες ή σενάρια και να λαμβάνεις ειδοποιήσεις, όταν συμβαίνει μία συγκεκριμένη ενέργεια που έχεις ορίσει.

Παραδείγματα τέτοιων σεναρίων μπορεί να είναι:

  • Ανίχνευση της νυχτερινής σου κίνησης: ενεργοποίηση στα φώτα, όταν κάποιος σηκωθεί τη νύχτα να χρησιμοποιήσει το μπάνιο.
  • Ρουτίνα καλημέρας: Ενεργοποίηση χαλαρής μουσικής, ανύψωση στα στόρια, αύξηση θερμοκρασίας σπιτιού, ενεργοποίηση καφετιέρας.
  • Σενάριο διάβασμα: Ενεργοποίηση φωτιστικού γραφείου σε μέτριας έντασης λευκό φως και έναρξη συγκεκριμένης playlist διαβάσματος.

Smart home | Κόστος & παραδείγματα έξυπνων λύσεων

Το κόστος μετατροπής ενός σπιτιού σε smart home περιλαμβάνει την αγορά του smart ηλεκτρολογικού υλικού, όπως ασφάλειες πίνακα κ.α., το κόστος των smart συσκευών και το κόστος για τεχνικές εργασίες εγκατάστασης, εφόσον χρειάζονται. Το συνολικό κόστος μετατροπής ενός σπιτιού σε smart, εξαρτάται από τις ανάγκες σου και την επιφάνεια του σπιτιού, αφού μεγαλύτερα σπίτια πιθανότατα χρειάζονται αλλαγές σε περισσότερα στοιχεία (πχ διακόπτες).

Tο κόστος μετατροπής ενός σπιτιού σε smart home είναι πιο προσιτό απ’ όσο ίσως πιστεύεις.

Θέτοντας τις προτεραιότητές σου, μπορείς να αποφασίσεις ευκολότερα τι θα ήθελες το smart home να κάνει για σένα. Έτσι, μπορείς να διαμορφώσεις το επιθυμητό budget, ξεκινώντας με μία έξυπνη λάμπα για παράδειγμα, και έπειτα να επεκτείνεις σταδιακά τις έξυπνες λύσεις που σκοπεύεις να ενσωματώσεις χωρίς περιορισμούς.

Ας δούμε μερικές Smart Home προτάσεις που ετοιμάσαμε για σένα, ανάλογα με το lifestyle που ακολουθείς:

Fast Living

Αν η έντονη επαγγελματική ζωή σε κάνει να λείπεις αρκετές ώρες από το σπίτι, και η εξοικονόμηση χρόνου είναι βασική σου προτεραιότητα, αυτή η πρόταση είναι για σένα. Για να έχεις έναν λειτουργικό χώρο χαλάρωσης, με έτοιμες τις ιδανικές συνθήκες εντός του σπιτιού σου ενώ ακόμα είσαι καθ’ οδόν, χρειάζεσαι τα παρακάτω:

Το κόστος για να κάνεις τον παραπάνω συνδυασμό ξεκινά από 300€.

Work@Home

Για εσένα που δουλεύεις από το σπίτι, διαβάζεις στο σπίτι ή περνάς αρκετό χρόνο με την οικογένεια, η ατμόσφαιρα των δωματίων και η γαλήνη όλων των μελών της οικογένειάς σου είναι σημαντική. Η ποιότητα του αέρα, ο φωτισμός και η θερμοκρασία παίζουν σημαντικό ρόλο, για να αισθάνονται όλοι καλά και να μπορούν να εργαστούν και να διαβάσουν με ηρεμία.

Μονάδα ποιότητας αέρα - Έλεγχος της ποιότητας αέρα και των συνθηκών στο σπίτι

Για να το πετύχεις χρειάζεσαι τα παρακάτω:

Το κόστος για να κάνεις αυτές τις μικρές αλλά πολύ ουσιαστικές αλλαγές ξεκινά από 250€

On the move Living

Έχεις μάθει να ζεις εν κινήσει; Ταξιδεύεις συχνά και οι διαδρομές από το σπίτι, στο γραφείο ή το εξοχικό είναι για σένα τρόπος ζωής; Τώρα μπορείς να εξοικονομείς ενέργεια από τον κάθε χώρο, ενώ ταυτόχρονα επιβλέπεις την ασφάλεια και την προστασία των ακινήτων σου, όταν δεν βρίσκεσαι εκεί.

Για να νιώθεις πάντα σιγουριά για τα ακίνητά σου προτείνουμε:

Το κόστος για να αποκτήσεις τον απόλυτο έλεγχο ξεκινά από 750€.

Social Home

Αν λατρεύεις να καλείς ή να φιλοξενείς κόσμο στο σπίτι, να ετοιμάζεις υπέροχα δείπνα για πολλούς, να δημιουργείς ωραία ατμόσφαιρα και να διοργανώνεις home parties, βραδιές Home Cinema και εορταστικά τραπέζια με την οικογένεια και τους φίλους σας, αυτή η έξυπνη λύση είναι για σένα.

Philips Hue - Έξυπνος φωτισμός στο σπίτι για κάθε περίσταση

Για να αποκτήσεις έναν έξυπνο και ατμοσφαιρικό χώρο χρειάζεσαι:

Το κόστος για υπέροχη και φιλόξενη ατμόσφαιρα στο σπίτι ξεκινά από 120€.


Θέλεις να ζεις καλύτερα; Τότε ζήσε έξυπνα! Το Smart Living γίνεται EasyLiving με τον Μεϊδάνη. Ανακάλυψε αμέτρητες λύσεις για να ζεις πιο άνετα στο σπίτι σου, όποιες κι αν είναι οι συνήθειές σου. Με 30 διαφορετικά καταστήματα και pick-up points σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και ένα σύγχρονο eShop, μπορείς άμεσα να βρεις αυτό που χρειάζεσαι.


Επικοινώνησε μαζί μας για ερωτήσεις πάνω σε έξυπνες λύσεις, ηλεκτρολογικό υλικό και ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ακολούθησε τη σελίδα μας στο Facebook και το Instagram και εγγράψου στο Newsletter μας για να βλέπεις περισσότερα νέα μας, προσφορές και smart εκπλήξεις.

Σου προτείνουμε