Οι ταινίες LED δίνουν μια τελείως διαφορετική διάσταση στους χώρους που εγκαθίστανται. Στο άρθρο μας αυτό θα μάθεις τα πάντα για τις ταινίες LED, από το πώς να επιλέξεις την κατάλληλη, μέχρι πώς να την εγκαταστήσεις και πώς να αξιοποιήσεις έξυπνες δυνατότητες φωτισμού.

Συγκεκριμένα θα αναλύσουμε τα εξής:

Επιλογή σημείου τοποθέτησης της λεντοταινίας

Αρχικά χρειάζεται να επιλέξεις το χώρο και τρόπο τοποθέτησης της ταινίας LED. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη λεντοταινίας, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες διαφορετικών χώρων. Για παράδειγμα, αν χρειάζεσαι μια προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη λύση για κάποια μεγάλη εγκατάσταση, θα πρέπει να επιλέξεις ταινίες LED και τα παρελκόμενα τους, όπως τροφοδοτικά & συστήματα ελέγχου και προφίλ & εξαρτήματα, ανάλογα με τις διαστάσεις του χώρου και τον σχεδιασμό που θέλεις να πετύχεις. Μπορούν να τοποθετηθούν και να προσαρμοστούν με ακρίβεια στις ανάγκες του χώρου, αφού μπορείς να επιλέξεις εσύ πόσα μέτρα θα τοποθετήσεις και ποιο θα είναι το σύστημα ελέγχου της φωτεινότητας. Συνήθως τις τοποθετεί επαγγελματίας ηλεκτρολόγος.

Αντίθετα, αν χρειάζεσαι μια πιο απλή λύση που μπορείς να τοποθετήσεις μόνος σου χωρίς την ανάγκη επαγγελματικής εγκατάστασης, τότε θα επιλέξεις τα έτοιμα KIT ταινίας LED. Αυτά τα KIT συνήθως περιλαμβάνουν την ταινία LED, τον μετασχηματιστή και το σύστημα ελέγχου της φωτεινότητας. Με τα έτοιμα KIT ταινίας LED εξοικονομείς χρήματα και δημιουργείς φωτεινές γωνιές στο σπίτι σου εύκολα και γρήγορα. 

Τι ταινία LED να πάρω;

Ας δούμε μερικές επιλογές σχετικά με τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των ταινιών LED. Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η διάσταση, δηλαδή το μήκος και το πλάτος της ταινίας, καθώς και η φωτεινότητα (Lumens). Μαζί με την ισχύ (Watt) και την πυκνότητα των LED, καθορίζουν πόση ένταση φωτός θα δίνει η ταινία, δηλαδή πόσο θα φωτίζει τον γύρω χώρο. Όσο πιο πυκνά τα LED πάνω σε μια ταινία τόσο και πιο έντονο το φως της.

Οι αμέσως επόμενες ιδιότητες που θα σε απασχολήσουν είναι το χρώμα φωτός της ταινίας. Ψάχνεις ένα απλό λευκό ή έστω ρυθμιζόμενο λευκό, ή μια ταινία με διαφορετικά χρώματα φωτισμού τύπου RGBW. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το πώς θα ήθελες να φωτίσεις το χώρο σου. Θες να μπορείς να αλλάζεις το φωτισμό από λευκό, σε κόκκινο, σε μπλε κ.ο.κ; Τότε σίγουρα χρειάζεσαι μια RGBW ταινία.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που σχετίζεται με τα χρώματα, αυτή τη φορά όχι του εκπεμπόμενου φωτός, αλλά της επίδρασής του με τα χρώματα των αντικειμένων, είναι το CRI. Το CRI (Color rendering index) είναι μια μέτρηση της πιστότητας χρωμάτων στα αντικείμενα που φωτίζονται. Οι μετρήσεις έχουν κλίμακα από το 0 μέχρι το 100 και συνήθως CRI τιμές μεταξύ 80 και 90 είναι καλή απόδοση πιστότητας χρώματος.

Για κάποιους χώρους το CRI έχει τεράστια σημασία, πχ στούντιο φωτογράφισης προϊόντων.

Πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες όμως, υπάρχουν και έξυπνες δυνατότητες, όπως η ανίχνευση κίνησης, η δημιουργία σεναρίων φωτισμού, η ενεργοποίηση φωτισμού μέσω έξυπνων συσκευών κλπ. Μέσω σύνδεσης WiFi και χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο app από κινητό ή υπολογιστή, μπορείς να ελέγχεις το φωτισμό των ταινιών. Επίσης, υπάρχουν και controllers, οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν με υπηρεσίες όπως το Google Home και το Amazon Alexa, έτσι ώστε κάθε ταινία LED να αποκτήσει έξυπνες δυνατότητες.

Οι smart ταινίες LED αναβαθμίζουν την αισθητική, την ατμόσφαιρα και τη ζωή στο σπίτι, ακολουθώντας τη διάθεσή σου κάθε μέρα!

Δωμάτιο με ταινίες LED - πρόταση φωτισμού

Επίλεξε έξυπνες LED ταινίες RGB και τοποθέτησέ τες κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας, για να δημιουργήσεις μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα όταν σβήνεις τα φώτα.

Σου προτείνουμε

Πώς συνδέεται η ταινία LED;

Για να συνδέσεις μια ταινία LED υπάρχουν τρεις επιλογές. Είτε μπορείς να επιλέξεις DIY λύσεις με μπαταρίες ή ταινία LED με πρίζα, ή πακέτο λεντοταινίας και τροφοδοτικού, και να κάνεις την εγκατάσταση μόνος ή μόνη σου. Διαφορετικά μπορείς προσανατολιστείς σε λύσεις που χρειάζονται εγκατάσταση - ηλεκτρολόγο. Γενικότερα, για την εγκατάσταση και λειτουργία μιας ταινίας LED χρειάζεσαι τροφοδοτικό ή σύστημα με μπαταρίες, σύστημα ελέγχου για ταινίες LED και κάποιο εξάρτημα στήριξης της λεντοταινίας σου.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Τροφοδοτικό λεντοταινίας

Η αγορά τροφοδοτικού ταινίας LED γίνεται ανάλογα με την τάση και την ισχύ που υποστηρίζει η λεντοταινία. Αυτό σημαίνει ότι θα επιλέξουμε ένα τροφοδοτικό ανάλογα με την ένδειξη σε Volt (συνεχής τάση 12V ή 24V ή εναλλασσόμενη 220V) και Watt. Για να υπολογίσουμε την ισχύ (Watt) μιας ταινίας 5 μέτρων που θέλουμε να τροφοδοτήσουμε, η οποία καταναλώνει 3,6 Watt ανά μέτρο, θα χρειαστούμε:

5 μέτρα Χ 3,6 Watt το μέτρο = 18 Watt για 5 μέτρα

Καλό είναι το τροφοδοτικό να μην δουλεύει στα όρια των δυνατοτήτων του. Οπότε συνήθως προστίθεται ένα 20% επιπλέον στο νούμερο που υπολογίσαμε. Άρα:

18 Watt + 20% = 21,6 Watt σύνολο

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 21,6 Watt στο τροφοδοτικό μας. Ένα τροφοδοτικό που αναγράφει 30 Watt καλύπτει σίγουρα τις ανάγκες της συγκεκριμένης ταινίας LED.

Τροφοδοτικό για ταινίες LED

 Για έτοιμες DIY λύσεις αυτός ο υπολογισμός δεν χρειάζεται, αφού το σωστό τροφοδοτικό περιλαμβάνεται ήδη στη συσκευασία.

Σύστημα ελέγχου για LED ταινίες

Για να επωφεληθείς από όλες τις δυνατότητες φωτισμού με λεντοταινίες, επίλεξε συστήματα ελέγχου για ταινίες LED, τα οποία επιτρέπουν ρύθμιση φωτισμού μέσω dimming, απομακρυσμένη διαχείριση με κοντρόλ ή ασύρματους RGBW διακόπτες, κονέκτορες κ.α

Εξαρτήματα στήριξης λεντοταινίας

Τέλος, από μια σωστή εγκατάσταση δεν μπορούν να λείπουν τα εξαρτήματα στήριξης, που θα διασφαλίσουν την τοποθέτηση στα σημεία επιλογής σου.
Οι ράγες, ή αλλιώς και προφίλ αλουμινίου είναι μια βολική λύση που συνδυάζεται με διάφανο κάλυμμα. Αυτή η λύση είναι λειτουργική και σταθερή, αφού η ταινία δεν πρόκειται να ξεκολλήσει, να λερωθεί ή να είναι άμεσα εκτεθημένη στο περιβάλλον της. Τα παιδιά δεν μπορούν να την αγγίξουν ή να την τραβήξουν, ενώ το ίδιο το πλαίσιο αλουμινίου μαζί με το κάλυμμα μπορούν να καθαρίζονται. Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν τοποθέτηση με σιλικόνη και πιο απλά στηρίγματα.

Φωτισμός χώρου & smart λύσεις

Μερικές ιδέες τοποθέτησης ταινιών LED, πέρα από τη βάση των ντουλαπιών της κουζίνας που αναφέραμε ήδη, είναι:

  • ο κρυφός φωτισμός σε τοίχους και καθρέφτες
  • η τοποθέτηση πίσω από την τηλεόραση για υπέροχες home cinema βραδιές
  • ο φωτισμός εσωτερικής σκάλας με ταινίες LED
  • στο κεφαλάρι του κρεβατιού
  • κάτω από πολυθρόνες και καναπέδες
  • πίσω από πίνακες και έργα τέχνης

Ο smart φωτισμός ενός σπιτιού δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει ταινίες LED. Ο συνδυασμός φωτισμού με λεντοταινίες και λάμπες LED είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις να φτιάχνεις το δικό σου έξυπνο σπίτι με ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα εξοικονομείς ενέργεια!


Ανακάλυψε περισσότερες λύσεις του Μεϊδάνη για φωτισμό και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Βρες ένα δίκτυο 30 καταστημάτων για τις αγορές σου, ή επισκέψου το online κατάστημά μας. Ακολούθησε τις σελίδες μας σε Facebook,Instagram, Pinterest και LinkedIn ή επικοινώνησε μαζί μας για περισσότερα πάνω στις λύσεις φωτισμού.

Σου προτείνουμε