Η θέρμανση εξωτερικού χώρου είναι ο τρόπος των ιδιοκτητών καταστημάτων να διατηρούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα ακόμα και την περίοδο του χειμώνα. Ειδικά καταστήματα που έχουν μικρότερα σαλόνια, στηρίζονται αρκετά στους ημιυπαίθριους χώρους τους για να έχουν υπολογίσιμα έσοδα και τη χειμερινή περίοδο.

Σίγουρα λοιπόν, είναι απαραίτητο να υπάρχουν εγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης εξωτερικού χώρου στα καταστήματα αυτά, ώστε οι πελάτες να κάθονται και να απολαμβάνουν άνετα τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό τους.

Θερμάστρες εξωτερικού χώρου - Κατηγορίες

Οι θερμάστρες εξωτερικών χώρων μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες, σύμφωνα με τη δυνατότητα ή όχι μετακίνησής τους στο χώρο ή σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας τους, δηλαδή τον τύπο ενέργειας που χρησιμοποιούν.

Σταθερές ή φορητές θερμάστρες εξωτερικού χώρου

Οι θερμάστρες μπορεί να είναι σταθερές ή φορητές. Οι σταθερές τοποθετούνται σε τοίχους ή οροφές και εξοικονομούν χώρο, ώστε να μπορείς να έχεις περισσότερα τραπεζοκαθίσματα διαθέσιμα. Οι φορητές σόμπες είναι μια καλή λύση αν δεν θέλεις να κάνεις εργασίες εγκατάστασης και να έχεις γενικότερα περισσότερη ευελιξία στο στήσιμο του καταστήματός σου.

Οι επίτοιχες σόμπες, αν και σταθερές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε stand και να γίνουν φορητές. Είναι μια καλή λύση που αφήνει περιθώρια για αλλαγές στο χώρο.

Ηλεκτρικές θερμάστρες, θερμάστρες υγραερίου & φυσικού αερίου

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο κατηγοριοποιούνται οι σόμπες εξωτερικού χώρου γίνεται με βάση τον τρόπο λειτουργίας τους. Κάποιες χρησιμοποιούν καύσιμο, συγκεκριμένα αέριο ή υγραέριο, ενώ κάποιες άλλες χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια.

Οι θερμάστρες υγραερίου και αερίου μπορεί να χρησιμοποιούνται συχνά σε εξωτερικούς χώρους, έχουν όμως το μειονέκτημα ότι θα χρειαστεί να αλλάζεις τις φιάλες προπανίου συχνά. Επίσης, το αέριο αφήνει μια μυρωδιά στον αέρα, κάτι που βέβαια παρατηρούν και οι πελάτες σου.

Αν επιλέξεις τις ηλεκτρικές σόμπες εξωτερικού χώρου για το κατάστημά σου, δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείς με τα παραπάνω. Αντ’ αυτού, με τις ηλεκτρικές σόμπες θα έχεις μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αφού η θερμότητα «κατευθύνεται» στα σημεία που εσύ επιλέγεις. Είναι επίσης αθόρυβες και δεν παράγουν ρύπους.

Σου προτείνουμε

Ηλεκτρικές θερμάστρες εξωτερικού χώρου & είδη

Ας δούμε τώρα τι επιλογές υπάρχουν για τη θέρμανση εξωτερικού χώρου με ρεύμα, όσον αφορά το design των θερμαντικών σωμάτων.

Επίτοιχες θερμάστρες

Οι επίτοιχες θερμάστρες είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη θερμαντικών σωμάτων γιατί μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα στο χώρισμα μεταξύ εσωτερικού και υπαίθριου χώρου του καταστήματος, πάνω ακριβώς από τα τραπέζια.

Στην επιτοίχια θέρμανση τα κάτοπτρα του θερμαντικού σώματος αντανακλούν τη θερμότητα προς τα κάτω και με τον τρόπο αυτό προσφέρουν ζέστη στις παρέες που θα καθίσουν ακριβώς από κάτω. Το σημείο αυτό που συνήθως τοποθετούνται προσφέρει και εύκολη σύνδεση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Θερμάστρες οροφής

Οι θερμάστρες οροφής έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν πιάνουν πολύτιμο χώρο στο δάπεδο. Τοποθετούνται συνήθως πάνω από τραπέζια, π.χ. πάνω από ροτόντες ή seating booths, αλλά για να υπάρχει ζέστη σε όλο τον χώρο, προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά με θερμαντικά πάνελ ή άλλη μέθοδο θέρμανσης.

Θερμαντικά πάνελ δαπέδου/τοίχου

Η τρίτη περίπτωση είναι τα θερμαντικά πάνελ δαπέδου και τα πάνελ που μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχο ή στο δάπεδο. Τα θερμαντικά πάνελ προσφέρουν ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας στον χώρο σου και λειτουργούν ιδανικά σε μεγαλύτερους χώρους. Μπορείς να τα τοποθετήσεις περιμετρικά στο διαμορφωμένο αίθριο που θέλεις να ζεστάνεις, οριοθετώντας έτσι έναν χώρο προστατευμένο από το κρύο.

Ποια είναι η πιο οικονομική θέρμανση εξωτερικού χώρου;

Παρόλο που τα πράγματα στις τιμές ενέργειας επηρεάζουν καθημερινά τα δεδομένα, μπορούμε να πούμε ότι η υπέρυθρη θέρμανση εξωτερικού χώρου είναι η πιο οικονομική λύση αυτή τη στιγμή, καθώς οι συγκεκριμένες σόμπες αποδίδουν περισσότερο από άλλες λύσεις. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κόστη και τις λύσεις θέρμανσης που συμφέρουν το 2023, μπορείς να δεις στο σχετικό μας άρθρο.

Πόσες θερμάστρες θα χρειαστείς για τον χώρο σου;

Οι εξωτερικοί χώροι είναι διαφορετικοί ως προς τις ανάγκες θέρμανσης σε σχέση με τους εσωτερικούς. Η απάντηση στο πόσες θερμάστρες χρειάζονται δεν εξαρτάται μόνο από τα τετραγωνικά του χώρου, αλλά και από το κλίμα της κάθε περιοχής, στην οποία βρίσκεται το κατάστημά σου.

Για παράδειγμα, σε ορεινές περιοχές χρειάζονται περισσότερες σόμπες ανά τετραγωνικό από ό,τι σε πεδινές. Ενδεικτικά, μία ηλεκτρική σόμπα 1.500W μπορεί να καλύψει 10-12 τετραγωνικά μέτρα ενώ μία σόμπα υπερύθρων και αντίστοιχης ισχύος μπορεί να καλύψει μία περίμετρο 15-30 τετραγωνικών μέτρων.

Αν η σόμπα υπερύθρων είναι φορητή, μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά, καλύπτοντας με διαφορετικό τρόπο τον χώρο σου κάθε φορά.

Πρακτικοί κανόνες υπολογισμού του αριθμού θερμαντικών σωμάτων

  • Περισσότερα σώματα μικρής ισχύος είναι πάντα καλύτερα από ότι λίγα με μεγάλη ισχύ, διότι γίνεται καλύτερη κατανομή θερμότητας στον χώρο.
  • Η μέση θερμοκρασία περιοχής παίζει σημαντικό ρόλο, αφού ψυχρότερο κλίμα σημαίνει και ανάγκη μεγαλύτερης ισχύος ανά σώμα.
  • Η μορφολογία και η διάταξη του χώρου χρειάζεται να ληφθεί υπόψη. Οριοθετώντας περιμετρικά με επιδαπέδια πάνελ και την οροφή με σόμπες οροφής, περιορίζεται η συνολική απώλεια θερμότητας από τα σημεία που εμφανίζουν οι μεγαλύτερες απώλειες.

Ποιο είναι το καλύτερο μοτίβο επένδυσης σε θέρμανση εξωτερικού χώρου σε καταστήματα;

Ο καλύτερος συνδυασμός για τη θέρμανση εξωτερικών χώρων είναι η επένδυση σε επιδαπέδια πάνελ και θερμαστρες οροφής. Οι λόγοι που σου προτείνουμε το παραπάνω σχήμα είναι επειδή:

  • Έχεις ένα σύνολο από σταθερές και φορητές θερμάστρες, άρα και ευελιξία.
  • Ο συνδυασμός σου προσφέρει καλύτερη θερμική απόδοση.
  • Έχεις εξοπλισμό που αξιοποιεί κατάλληλα τη μορφολογία του καταστήματός σου.
  • Ο χώρος κρατά καλή θερμοκρασία, ώστε να είναι φιλόξενος για τους πελάτες σου.

Ο Μεϊδάνης αναλαμβάνει τον εξοπλισμό του καταστήματός σου για τη θέρμανση των εξωτερικών χώρων. Αξιοποίησε στο μέγιστο τις δυνατότητες της επιχείρησής σου και κέρδισε. Βρες μας σε Facebook, Instagram, Pinterest και LinkedIn για περισσότερες λύσεις τεχνολογίας, φωτισμού και θέρμανσης σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους. Επικοινώνησε μαζί μας για τις απορίες σου ή επισκέψου ένα κατάστημα Μεϊδάνης.

Σου προτείνουμε